T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SİLİVRİ - Prof Dr. Fuat Sezgin Fen Lisesi

Meslekler

BESLENME VE DİYETETİK

 

Beslenme ve Diyetetik Programı; beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin bilinmesi, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi ile ilgili çalışmaların uygulanması için çalışacak beslenme uzmanları yetiştirmeyi amaçlar. Çağımızda özellikle kent yaşamının beslenme üzerindeki olumsuz etkileriyle birlikte bu alanda uzmanlaşma öne çıkmıştır. Beslenme ve Diyetetik programı; Fakülte olarak YKS puan türü ile puan türü ile öğrenci almaktadır.

Kişisel Özellikler

Diyetisyen olmak isteyenlerin; doğa bilimlerine meraklı ve bu alanda iyi yetişmiş, sabırlı, başkaları ile işbirliği yapabilen, düşüncelerini aktarıp karşısındakini etkileyebilen kimseler olması gerekmektedir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğrenim süresince; Temel Kimya, Biyoloji, Fizik, Matematik, İstatistik, Psikoloji, Sosyoloji, Beslenme Biyokimyası, Beslenme Hastalıkları Epidemiyolojisi, Kişisel ve Toplumsal Sağlık, Aile Planlaması, Toplum Beslenmesi, Besin Kimyası ve Analizi, Ana-Çocuk Beslenmesi, Kurum Beslenmesi, Besin Kontrolü, Yönetim Ekonomisi gibi derslerden oluşan bir program uygulanır.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Mezunlara, "Diyetisyen" unvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Mezunlar; sağlık kuruluşlarında yataklı tedavi kurumları diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği, yemek üretim ve dağıtım şirketlerinde diyetisyen, eğitim kurumlarında beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak çalışabilirler. Ayrıca, gıda üzerine üretim yapan kuruluşlar ve endüstri kuruluşlarında görev yapabilirler.

 

 

DİŞ HEKİMLİĞİ

 

Diş Hekimliği Programı, diş sağlığının korunması, diş ve çene hastalıklarının tedavisi ile protez diş yapımı konularında diş ve ağız boşluğu hastalıklarının tedavisi için çalışacak diş hekimlerini yetiştirir ve bu alanda gerekli çalışmaları ve araştırmaları yapar.

Kişisel Özellikler

Diş Hekimi olmak isteyenlerin; üst düzeyde genel yeteneğe sahip, şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, el ve parmakları ustalıkla kullanabilme yeteneği olan, fizik, kimya özellikle biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı, hoşgörülü, sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi, estetik anlayışı yüksek kimseler olmaları gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Beş yıl sürecek olan eğitim, kuramsal ve uygulamalı olarak yapılmaktadır. Diş hekimliği programında temel fen derslerinden başka; Biyokimya, Protez, Deontoloji (hekimliğin kuralları, görevleri), Periodontoloji (etkin ağız bakımı), Ortodonti (diş ve çene düzensizlikleri), Pedodonti (çocuk dişleri tedavileri, sürekli dişlerin gelişimi), Ağız-Diş-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi gibi dersler verilmektedir. Eğitim, uygulama ağırlıklı olup, fakülte kliniklerinde hastaların diş tedavilerini ve protez dişlerinin yapımını içerir.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Diş Hekimliği Programının ilk iki yılını başarı ile tamamlayan öğrencilere "Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Önlisans Diploması", beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitiren öğrencilere ise "Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması" ve  "Diş Hekimi"  unvanı verilir. Diş hekimleri diş ve ağız hastalıklarının tanı ve tedavisini gerçekleştirirler.

Çalışma Sahaları

Diş Hekimleri hastanelerde, dispanserlerde veya özel muayenehanelerde görev yaparlar.

 

 

ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ

 

Elektrik-Elektronik Mühendisliği programı, elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı, enerji sistemleri ve elektrik enerjisi ile çalışan her türlü elektrikli cihazların (elektrik makineleri, güç transformatörleri vb.) tasarımı, geliştirilmesi, korunması, kontrolü, güvenliği ve işletilmesi konularında uluslararası düzeyde çalışabilecek ve araştırma yapabilecek mühendisler ve bilim adamları yetiştirmeyi amaçlarlar.

Kişisel Özellikler

Bu programda okumak isteyenlerin; çalışmalarını gerektiğinde bağımsız, gerektiğinde grup ile birlikte sürdürebilecek, teknolojideki araştırma geliştirme ve yenilikleri takip edebilen, kavrama, yaratıcılık ve iletişim yetenekleri gelişmiş, matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli ve sabırlı bireyler olmaları gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Özellikle laboratuar çalışmalarının ağırlıklı olduğu dört yıllık eğitim süresince Matematik, Fizik, Kimya derslerinden başka, Devre Analizine Giriş, Devre Teorisi, Elektromanyetik Teorisi, Sayısal Elektronik, Elektronik Devreler, Anolog Haberleşme, Sayısal Haberleşme, Mikrodalgalar, İletişim, Mikro İşlemlere Giriş gibi yoğun mühendislik dersleri verilmektedir.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Bölümden mezun olanlara "Elektrik-Elektronik Mühendisi" unvanı verilmektedir.

Çalışma Sahaları

Mezunların çalışma alanları; elektromekanik sanayi, yurtiçi ve yurtdışı fabrika ve işletmelerinin elektrik müteahhitlik, işletim ve danışmanlık hizmetleri, enerji üretim, iletim, dağıtım, tüketim sektörü, elektrik makineleri ve transformatör imalat sanayi, güç elektroniği ve sürücü sistemler, elektrik makineleri dinamiği, modellenmesi ve kontrolü, bina ve yol aydınlatmaları, fabrika ve bina otomasyonları, elektrikle ısıtma, proje ve uygulama mühendisliği, yüksek gerilim şalt cihazları üretimi alanları olarak söylenebilir. Tüm bunların yanı sıra kendi danışmanlık ve müteahhitlik bürolarını da kurabilirler. İş bulma olanakları başta büyük şehirler olmak üzere sanayileşmiş bölgeler ve ticaret merkezlerinde yoğunlaşmıştır. İşe alınırken cinsiyet ayrımı olmamakta birlikte işe girecek şahsın şantiye ve fabrikaların zor şartlarının kendisine göre uygun olup olmadığını araştırması ve değerlendirmesi gerekir.

 

 

 

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı; hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanma, hastalık ve yaşlılıkta, ağrı ve fonksiyon bozukluklarında -uzman bir hekim tanısının sonrasında- fizyoterapiye özgü değerlendirme yöntemlerini kullanarak, tedavi yaklaşımlarını planlayıp uygulayarak yaşam kalitesini artıracak fizyoterapistler yetiştirmeyi amaçlar. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı; Fakülte olarak YKS puan türü ile öğrenci almaktadır.

Kişisel Özellikler

Fizyoterapist olmak isteyenlerin; sabırlı, hoşgörülü, güler yüzlü, insanlara yardım etmeyi seven, sorumluluk duygusu yüksek, dikkatli, düzenli bireyler olmaları gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi dört yıldır. Temel tıp bilimleri dersleri ağırlıktadır. Fizyoterapide değerlendirme yöntemleri ve tedavi edici egzersizler öğretilir. Ağırlıklı olarak özel iyileştirme teknikleri ve hastalıklara özel rehabilitasyon yaklaşımları üzerinde durulur.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programından mezun olan kişilere "Fizyoterapist" unvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Fizyoterapist, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedende ve buna bağlı olarak psiko-sosyal yapıda oluşan sakatlığı gidermek veya minimum seviyeye indirmek için kesin tanısı ve tedavisi hekim tarafından belirlenen hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon programını bizzat uygulayan kişidir. Bu amaçla fizyoterapistler kas, hareket ve elektrik testleriyle hastaların değerlendirmesini yaparlar, elde edilen sonuçlara göre tedavi uygularlar. Tam fonksiyon kazanamayıp, normal yaşantılarına dönemeyen hastalara uygun yöntemleri öğreterek günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırmalarını sağlayarak, eski mesleklerine veya yeni yapabilecekleri bir mesleğe yönelterek yaşam koşullarına uyum sağlamalarına yardımcı olurlar. Fizyoterapistler toplum sağlığının korunması aşamasında sağlıklı kişilere postürlerini düzeltici egzersizler ve teknikler öğretirler. Fizyoterapistler hastanelerin fizik tedavi, ortopedi, yanık, nöroloji, kardiyoloji, pediatri, kadın-doğum kliniklerinde görev yaparlar. Büyük kentlerde rehabilitasyon merkezi olan sağlık kuruluşlarında görev yapabilirler.

 

 

 

HUKUK

Hukuk Programı; toplumda bireylerin birbirleri ile ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçuları yetiştirmeyi ve bu alanda araştırma yapmayı amaçlar.

*    

Kişisel Özellikler

Hukuk öğrenimi almak isteyenlerin; lisede aldığı felsefe, mantık, sosyoloji, kompozisyon ve Türkçe derslerinde başarılı olması beklenir. Hukuk fakültesi mezunları hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar üstün bir akademik yeteneğe, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve seziye sahip olmalıdırlar. Hukuk Fakültesine girmek isteyenler hukukun, sorumluluğu çok fazla olan bir meslek alanı olduğunu, sürekli çalışma, okuma ve araştırma gerektirdiğini öncelikle kabul etmelidirler. Sabır ve anlayış da bu alanda başarı için gerekli niteliklerdir.

 

Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, İktisat, Roma Hukuku, Çocuk Hukuku, Siyaset Bilimi, Uygarlık Tarihi, Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, İdare Hukuku, Devletler Umumi Hukuku, Hukuk Felsefesi, Hukuk Sosyolojisi, Vergi Hukuku, Türk Hukuk Tarihi, Eşya Hukuku, Ticaret Hukuku, Medeni Usul Hukuku, Genel Kamu Hukuku, Uluslararası Ceza Hukuku, Hava ve Uzay Hukuku, Rekabet Hukuku, Devletler Özel Hukuku, Deniz Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, İş Hukuku, Ceza Usul Hukuku, İdari Yargılama Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku, İslam Hukuku, Sermaye Piyasası Hukuku, Sigorta Hukuku, Miras Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku, Adli Tıp, Dış Ticaret Hukuku derslerinden oluşan bir program uygulanır.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Hukuk fakültesinde dört yıllık lisans programını tamamlayanlar, staj bittikten sonra, hakimlik savcılık sınavını geçerek "Hâkim", "Savcı" ve "Avukat" unvanları ile çalışmaktadırlar. Mezunların bir kısmı da "Hukuk Danışmanı" olarak görev yaparlar.

 

Çalışma Sahaları

Hakim veya savcı olmak isteyen bir kimse hukuk fakültesini bitirdikten sonra Adalet Bakanlığına başvurup, sınavı geçmelidir. Avukatlık genellikle serbest yürütülen bir meslektir. Avukatlar insanların hukuki sorunlarıyla uğraşırlar. Avukat kendisine başvuranın şikayetini dinler, gerekirse davanın açılması için yol gösterir, savunmayı hazırlar ve mahkemede yargıca yazılı ya da sözlü olarak sunar, davayı kovuşturur, gerekirse olay yerine gidip keşif yapan mahkeme heyetine katılır. Avukat olmak isteyen bir kimsenin hukuk fakültesini bitirdikten sonra bir yıl staj yapması gerekir. Staj süresinin yarısı mahkemelerde, yarısı tecrübeli bir avukatın yanında geçer. Eğitimini başarı ile tamamlayan bir avukat bir yazıhane açarak dava kabul etmeye başlayabilir. Bazı avukatlar kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda avukat veya hukuk müşaviri olarak görev alırlar. Her avukat, avukatlık mesleğini yürütmek için meslek üyelerinin çalışmalarını denetleyen bir kuruluş olan Türkiye Barolar Birliğine kaydolmak zorundadır. Avukatlık mesleğinde iş bulma olanağı; bulunulan bölgenin ekonomik ve toplumsal koşullarına ve avukatın yeteneklerine bağlıdır. Bunun dışında, hukuk fakültesini bitirenler hukuk danışmanlığı, müfettişlik, hariciye meslek memurluğu gibi mesleklerde de iş bulabilmektedirler.

 

 

ECZACILIK

Açıklama: http://www.universitetercihmerkezi.com/img/blank.gif

Eczacılık Programı; ilaçların özeliklerini inceleyecek, fiziksel, kimyasal ve biyolojik laboratuarda geliştirilmesini sağlayacak ve ilaçların analiziyle ilgili araştırmalar yapacak, doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan ilaçların müşteriye satılmasını sağlayacak olan eczacıların yetiştirilmesini ve bu alanda bilimsel araştırmalar yapılmasını amaçlar.

Kişisel Özellikler

Eczacı olmak isteyenlerin; üst düzeyde genel yeteneğe sahip, kimya ve biyoloji konularına meraklı ve bu alanlarda başarılı, sorumluluk duygusu yüksek, dikkatli, tertipli ve düzenli, İlaç ve kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan kimseler olmaları gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Mesleğin öğretim süresi beş yıldır. Dersler teorik ve pratik olarak verilmektedir. Öğrenciler uygulama derslerini fakülte laboratuarlarında sürdürmekte ve eğitim süresi boyunca eczane, hastane ve ilaç fabrikalarında staj yapmaktadırlar. Öğretim süresince; Fizik, Kimya, Matematik, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Anatomi, Biyoistatistik, Fizyoloji, Patoloji, Besin Analizi, Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı, Farmakoloji, Eczacılık Tarihi ve Deontoloji, Eczacılık Mevzuatı, Tıbbi İlk Yardım derslerini alırlar.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Bölümden mezun olanlar "Eczacı" ünvanını kazanırlar.

Çalışma Sahaları


Eczacılar, Sağlık Bakanlığı´na bağlı birimlerde, çeşitli laboratuarlarda (hastane veya özel), ilaç endüstrisinde (fabrika veya depo), kalite kontrol birimlerinde, kendilerine ait veya hastanelerde bulunan eczanelerde çalışırlar. Eczacılar özel sektörde üretim ve pazarlama alanlarında çalışabilirler. Ayrıca son yıllarda ilaç tanıtıcısı olarak çalışanlar da bir hayli fazladır. Eczacılar çalıştıkları işyerinde, hazırlanan plan dâhilinde, nöbet tutmak zorundadırlar

 

 

 

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

İnşaat Mühendisliği Programı; her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, liman, kanalizasyon, su şebekesi vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapmayı amaçlar.

Kişisel Özellikler

İnşaat Mühendisliği alanında çalışmak isteyenlerin; sayısal akıl yürütme, uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip, matematiğe, fiziğe, ekonomiye ilgili ve bu alanda iyi yetişmiş kişiler olması gereklidir. Her bilim dalında olduğu gibi, İnşaat Mühendisliğinde de, kişinin bilgilerini anlamlı bir düzen içinde bir araya getirerek sentez yapabilme ve bundan yararlanarak problem çözebilme yeteneğini geliştirmiş olması gereklidir. Ayrıca iş sahipleri ve işçilerle iyi iletişim kurabilen, sabırlı, hoşgörülü ve düşüncelerini başkalarına iletebilen bir kimse olmak da İnşaat Mühendisliğinde aranan kişilik özellikleridir.

 

Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; matematik, fizik, kimya gibi temel bilimler alanındaki dersler ile Uygulamalı Mekanik, Malzeme Davranışı, Mukavemet ve Topografya, Yapı Mekaniği, Zemin Mekaniği, Akışkanlar Mekaniği, Ulaşım gibi mühendislik derslerinden oluşan bir program uygulanır. Mesleğin çeşitli dallarında planlama ve projelendirme yeteneğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılır.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

İnşaat Mühendisliğini bitiren öğrencilere "İnşaat Mühendisi" unvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Kurucu mühendislik sayılan İnşaat Mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından bu meslekte çalışanlar çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duymaktadır. Bu dalların başlıcaları, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaşım vb. dir. Lisansüstü öğretim düzeyinde, öğrencinin bu alanlardan birinde bilgi ve yeteneğini geliştirmesi ve seçtiği alan içinde bulunan belli bir problem üzerinde özgün araştırma yapması gerekir. Uzmanlık ve çalışma alanı ne olursa olsun, İnşaat Mühendisi kuracağı yapının dayanıklılığını sağlamakla yükümlüdür. Bunun yanında, inşaat için gerekli malzeme ve personeli, bunların maliyetini hesaplar, malzemeyi satın alır, iş planını hazırlar, inşaatı denetler. Bu çalışmaları, yakın mesleklerden kişilerle işbirliği ve dayanışma içinde gerçekleştirir. İnşaat Mühendisliği çalışmalarının bir bölümü büroda gerçekleştirilirse de, önemli bir bölümü uygulama alanında yer alır. Bu nedenle, inşaat mühendislerinin bazıları büroda, bazıları şantiyede, pek çoğu da her iki alanda görev yaparlar. Ülkemizde inşaat mühendisleri, Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köy işleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıkları, Köy Hizmetleri ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde, Kamu İktisadi Teşekküllerinde görev almakta, bir kısmı ise serbest çalışmaktadır.

 

 

MİMARLIK

 

Mimarlık Programı; her çeşit binanın isteğe ve olanaklara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapar ve bu alana hakim mimarlar yetiştirmeyi amaçlar.

Kişisel Özellikler

Bu alanda eğitim görmek isteyenlerin; matematik, fizik, resim ve sosyal bilimler (sosyoloji, tarih, sanat tarihi, insan bilimleri ve kültürü) alanlarına ilgili ve bu alanlarda başarılı, genel akademik yetenek yanında uzay ilişkilerini görebilme (cisimlerin uzayda alacakları durumları göz önünde canlandırabilme), düzgün şekil çizebilme gücüne sahip, üretken kişiler olmaları gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Genel Matematik, Bina Fiziği, Mimari Çizime Giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise temeli daha çok tasarıma, yani plan çizimine dayalı, daha kapsamlı ve ileri düzeydeki mimari bilgileri içeren dersler okutulur.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Mimarlık Programından mezun olanlara "Mimar" unvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Mimar önce, istek ve ihtiyaç sahibinin, yaptıracağı binada bulunmasını istediği özellikleri saptar. Yürürlükteki imar yasasını ve ihtiyaç sahibinin parasal olanaklarını, binanın yapılacağı yerdeki doğal koşulları dikkate alarak binanın planını çizer. Binanın tamamlandıktan sonra alacağı biçimi gösteren ölçekli maketler hazırlar. Mimar, zamanının büyük kısmını proje çizmek, etüt ve proje kontrolü yapmakla geçirir. Belli aşamalarda projenin uygulanmasını denetlemek amacı ile inşaat yerine gider. Kamu kesiminde çalışan mimarlar genellikle Bayındırlık ve İskân, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde görev alırlar. Mimarlık serbest çalışmaya elverişli bir meslektir ve bugün özellikle büyük kentlerimizde mimarların birkaçı bir araya gelerek mimarlık bürosu açmayı tercih etmektedirler. Ülkemizde mimara gereksinim duyulmaktadır. Ancak, son yıllarda mimar yetiştiren okulların çoğalması ile mimar sayısında aşırı bir artış olmuştur. Bununla birlikte yetenekli ve iyi yetişmiş bir mimarın her zaman bol kazançlı iş bulması imkân dahilindedir.

                                                                       

 

 

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik, tüm dünyada biyolojinin ana konusu haline gelmiştir. Günümüzde bu alandaki çalışmalar hem bilimsel hem de popüler yaşamın ilgi odağı durumundadır. Bu anlamıyla moleküler biyoloji ve genetik, temel biyoloji çalışmalarından ayrılarak kendi başına bir bilimsel çalışma alanı olmuştur. Ülkemizde, moleküler biyoloji bilgileri ile donatılmış moleküler biyologlar noktasında çok önemli bir açık vardır. Moleküler Biyoloji ve Genetik Programı, bu alanda uzmanlaşmış elemanları yetiştirmeyi amaçlar. Bölümün esas amacı, uluslararası düzeyde bilim adamı yetiştirmek olup öğrencilerinin bu amacı gerçekleştirecek bireyler olmalarını sağlamaktır.

Kişisel Özellikler

Moleküler Biyoloji ve Genetik Programına girmek isteyenlerin; fen derslerinde başarılı, meraklı, gözlemci, sabırlı, araştırmacı kişiler olmaları gerekir. Çalışmalar bazen yıllarca sürecek araştırmaları gerektirir. Her şeyden önce, doğayı sevmek, canlılarla uğraşmaktan hoşlanmak ve bilimsel çalışmalardan doyum sağlamak önemlidir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Moleküler Biyoloji ve Genetik Programının dört yıl sürecek öğretiminde; Biyoloji, Kimya, Matematik ve Bilgisayardan Başka Elektrik ve Manyetizma, Mikrobiyoloji, Fizyoloji, Gen Moleküler Biyolojisi, Gen Mühendisliği Uygulamaları gibi dersler okutulur. Öğrencilere staj ve bitirme projesi yaptırılır.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Moleküler Biyoloji ve Genetik Programını bitirenlere "Moleküler Biyolog" unvanı verilmektedir.

Çalışma Sahaları

Moleküler Biyologlar hastanelerde, sağlık koruma enstitülerinde, ıslah merkezlerinde, ilaç endüstrisinde görev alırlar ve laboratuarlarda özellikle hücrelerin incelenmesi, genetik yapısının çözümlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yaparlar. Moleküler Biyologlar üniversitelerin, fen, tıp, ziraat, eczacılık ve veterinerlik fakültelerinde akademisyen olabilirler, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu gibi resmi kurumlarda ve ilaç endüstrisinde araştırmacı, çeşitli sağlık kuruluşlarının laboratuarlarında yönetici olarak görev alabilirler.

 

 

 

PSİKOLOJİ

Psikoloji Programı; akıl ve davranışları inceleyebilecek, insanın davranış, duygu, düşünce bozukluklarını tespit edip bunlara çözümler üretebilecek, davranış ve tutumları nedenleri ile ortaya koyacak psikologlar yetiştirmeyi amaçlar. Son yıllarda oldukça popüler olan psikoloji alanında akademik düzeyde uzmanlaşmış kişilere olan gereksinim daha çok hissedilir hale gelmiştir.

Kişisel Özellikler

Psikolog olmak isteyenlerin; hem sözel hem de sayısal akademik yeterliliğe sahip, araştırmacı olarak gözlem, deney ve analiz gibi bilimsel yöntemleri izleyebilen, genellikle bağımsız olarak çalışmayı başarabilecek, uzmanlaşmak için lisans eğitiminin üstünde eğitim, araştırma ve yenilenme gerekliliğini kabul eden bireyler olmaları gerekmektedir

Dersler ve Eğitim Süreleri

Psikoloji Programını öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Psikolojiye Giriş, Öğrenme Psikolojisi, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Klinik Psikoloji, Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme, İstatistik gibi derslerden oluşan bir program uygulanır.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Psikoloji Programını başarıyla tamamlayanlara "Psikolog" unvanı verilir. (ya da psikoloji lisans mezuniyetini başarıyla tamamladığı ifade edilir.)

Çalışma Sahaları

Mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda rehber öğretmen veya felsefe grubu öğretmeni olarak görev alabilirler. Sağlık bakanlığına bağlı kurumlarda ve kreşlerde psikolog olarak çalışabilirler Özel sektörde danışmanlık ve insan kaynakları servislerinde görev alabilirler. Özel danışmanlık merkezlerinde danışman olarak çalışabilirler. Özel eğitim gerektiren ( beden ve zihin ) engellilerle ilgili hizmet veren merkezlerde eğitimci olarak çalışabilirler. Çocuk mahkemeleri ve ıslahevlerinde akademik kariyer sonrası uzmanlık alanıyla ilgili özel danışmanlık yapabilirler. Rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev alabilirler.

 

 

 

 

TIP

Tıp Programı; insanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak hekimleri yetiştirmeyi amaçlar.

Kişisel Özellikler

Doktor olmak isteyenlerin; çok üstün bir akademik yeteneğe, güçlü bir dikkat ve belleğe, el ve parmak becerisine sahip, biyoloji, fizik, kimya, anatomi ve fizyolojiye karşı ilgili, sabırlı, içten, hoşgörülü, insan sevgisi ile dolu, azimli ve yardımsever bireyler olması gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi 6 yıldır. Öğretim "Tıp Doktorluğu" ve "Temel Tıp Bilimlerinde Lisans Eğitimi" olmak üzere iki düzeyde yapılır: Tıp doktorluğu düzeyi üç kademeden oluşur: (1)Temel Tıp Bilimleri Ön lisans Kademesi; öğretimin ilk iki yılını kapsar. Bu dönemde Biyoloji, Fizik, Kimya dersleri ile Anatomi, Fizyoloji, Mikrobiyoloji vb. temel tıp dersleri verilir. (2) Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Kademesi; öğretimin 3. 4. ve 5. sınıflarını kapsamakta ve bazı temel tıp bilimleri dersleri ile klinik, poliklinik gibi uygulama alanları ve gerekli laboratuar çalışmalarını içermektedir. (3) Öğretimin 6. yılını kapsayan Aile Hekimliği Kademesi; klinik ve poliklinik uygulamalarını içermektedir.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Tıp doktoru ünvanı verilir. Tıp doktorluğu diploması alan bir kimse "Pratisyen Doktor" unvanını taşır. Tıp doktoru olan kimse, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS)'nda başarılı olduğu takdirde istediği bir alanda uzmanlaşabilir.

Çalışma Sahaları

Programdan mezun olanlar kamu ve ya özel sektörde hekimlik yapabilirler. Aynı zamanda kendi muayenehanelerini açma olanakları da vardır.

 

 

 

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

Bilgisayar Mühendisliği Programı; bilgisayar sistemlerinin yapısı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin etkin kullanım yöntemleri konularında eğitim verir, araştırmalar yapar. Bu konularda, çağdaş teorik ve pratik bilgilerle donatılmış bilgisayar mühendislerini yetiştirmeyi amaçlar.

Kişisel Özellikler

Bilgisayar Mühendisi olmak isteyenlerin; üstün bir akademik yeteneğe, sayı ve sembollerle akıl yürütme gücüne, bir işi öğelerine ayırıp işlem basamaklarını belirleme becerisine sahip, mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan, dikkatli, sabırlı, kendini sürekli yenileme gereği duyan, araştırıcı kimseler olmaları gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresinin ilk iki yılda, ağırlıklı olarak, temel mühendislik ve temel bilgisayar mühendisliği dersleri yer almaktadır. Sonraki iki yılda ise, zorunlu olarak bilgisayar mühendisliği ile ilgili alınması gereken dersler dışında, öğrencilerin yazılım veya donanım konularına veya bilgisayar mühendisliğinin değişik alanlarına yönlenebilmelerini sağlamak amacı ile teknik seçmeli dersler konulmuştur.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Lisans eğitimi sonunda başarılı olan öğrencilere "Bilgisayar Mühendisi" unvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Mezunlar gerek yurt içinde gerek de yurt dışında geniş iş olanakları bulmaktadırlar. Bilgi işlem merkezleri, yazılım ve donanım geliştirme şirketleri, yazılım ve donanım destek birimleri, bilgisayar ağları kurulum ve destek birimleri, bilgisayar ve ağ güvenliği birimleri, yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde ve enstitülerde akademik kariyer, araştırma enstitüsü ve kuruluşları, gömülü sistem geliştirme ortamları, telekomünikasyon yazılımları geliştiren kurumlar, otomasyon yazılımları geliştiren kurumlar, çoğul ortam çalışmaları, yazılım mühendisliği uygulamaları, yapay zekâ çalışmaları, robotik çalışmalar yapan şirketlerde iş bulabilirler.

 

 

                                                                         Prof Dr Fuat Sezgin Fen Lisesi

 

                                                                                Rehberlik Servisi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.12.2017 - Güncelleme: 06.11.2024 21:08 - Görüntülenme: 2058
  Beğen | 3  kişi beğendi